Sloveso a jeho role ve vnimani ceske vetne struktury - Bednarikova, Bozena; Pitnerova, Monika (Bohemica Olomucensia, 2022)
Clanek je zalozen na pripadove studii, jez byla provedena u skupiny studentu cestiny v bakalarskem studijnim programu, kteri dosud neabsolvovali kurz morfologie a syntaxe cestiny. Metodou analyzy kratkeho textu a dotaznikoveho setreni je sledovano jejich vnimani struktury vety, konkretne schopnost odvodit, ktere formalni prostredky vyplyvaji primo ze struktury vety, a ktere naopak predstavuji odraz skutecnosti. Podstatou vyzkumnych otazek neni testovani znalosti morfologie ci syntaxe, ale prave mira vnimani struktury vety, a tim i samotnych slovnich druhu.
Keywords: pripadova studie; morfologie; syntax; struktura vety; slovni druh