Redukce razu v projevech profesionalnich mluvcich - Kopeckova, Michaela (Bohemica Olomucensia, 2022)
V prispevku jsou prezentovany vysledky vyzkumu, jenz je zameren na pouziti a potencialni redukci razu v mluvnim projevu 37 profesionalnich mluvcich - moderatoru studioveho televizniho zpravodajstvi. Prestoze raz nebyva bezne zahrnut do sond zamerenych na recovy projev obecne (tj. s prihlednutim k segmentalnim i suprasegmentalnim jevum zvukove roviny), na zaklade nekterych nedavnych studii a poslechovych testu (Kopeckova 2014; 2020; Stepanova 2019) lze poukazat na jeho vyznam pri hodnoceni kvality reci. Projev mluvciho, jenz pravidelne raz redukuje, muze na posluchace pusobit az nedbale.Dle pravidel spisovne ceske vyslovnosti (Hurkova-Novotna 1995) by mel byt raz pravidelne uzivan po nevokalizovanych prepozicich k, v, z, s, ovsem pro zretelnou a srozumitelnou vyslovnost se zejmena v pripade profesionalnich mluvcich doporucuje zachovat realizaci razu ve vsech pozicich pred vokalem, a to po pauze i po prefixu.Prezentovany vyzkum je konkretne zameren na frekvenci uziti razu v reci televiznich moderatoru. Cilem analyzy je zjistit, zda tito mluvci maji tendenci redukovat raz pred vokaly casteji ve specifickych fonologickych kontextech (napr. na zacatku slov, po nevokalizovanych prepozicich, po prefixu, pred spojkami atd.), ci je redukce razu v projevu nahodna. Dale jsou zjistena data komparovana v ramci tri atributu: pohlavi moderatoru, televizni stanice a typu poradu. Vysledky analyzy jsou soucasti probihajiciho dlouhodobeho vyzkumu zamereneho na uzivani razu v reci profesionalnich i neprofesionalnich mluvcich na uzemi Cech, Moravy a Slezska.
Keywords: raz; hlasivkova exploziva; fonetika; ortoepie; moderator; televizni zpravodajstvi; mluvni projev